Lijkwaden

Een lijkwade (ook wel uitvaartwade genoemd) is een rechthoekig kleed van stof dat om de overledene heen gewikkeld kan worden en zo de kist kan vervangen. 

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade is een rechthoekig kleed van vilt dat om de overledene heen gewikkeld kan worden en zo de kist kan vervangen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een draagbaar.

De wade wordt met de hand gemaakt van wol, zijde of ander textiel en is natuurvriendelijk, warm, soepel en zacht. De uitvaartwade nodigt uit tot aanraken om zo meer nabijheid te kunnen ervaren. Naar wens en afhankelijk van uw behoefte kan de wade tijdens de opbaring meer of minder worden opengevouwen. Ook kan er voor gekozen worden om hem elke dag een stukje verder te sluiten. Ik kan losse materialen verwerken in de wade. Bijvoorbeeld materialen met emotionele waarden of symbolen. (steentje, kleding, takje met herinneringen, edelstenen).

In het proces naar het afscheid toe of al in een eerder stadium is het mogelijk om een heel persoonlijke op maat gemaakte wade te maken. In samenwerking met u ontstaat er een wade met een eigen uitstraling, eigen symboliek en zelf gekozen kleuren. Dit op maat maken kan dan omdat ik tijd nodig heb om de wade te maken. Vilten is een intensief proces (zie “het vilt proces” ) dat tijd kost. Het drogen van de wol duurt ongeveer een week.

Op het moment dat iemand is overleden is en er geen tijd is om een persoonlijke wade te maken kunt u kiezen uit de waden die ik op voorraad heb. Ik kan hem nog wel aan uw wensen aanpassen door accessoires aan te brengen. Voor familie of bijvoorbeeld een vriendengroep is het ook mogelijk om met elkaar, samen met mij, een wade te maken voor degene die de overgang gaat maken.

Op zoek naar een persoonlijke lijkwade?

Stap 1: Persoonlijk contact

Als u een persoonlijk gemaakte wade wilt, maken we eerst kennis met elkaar. Face-to-face of als dat niet uitkomt digitaal. U kunt dan de materialen zien, voelen (op het atelier) en de kleuren uitkiezen. We spreken met elkaar over uw wensen de metaforen en symboliek die voor u belangrijk zijn.

Stap 2: Het maakproces

Voordat ik begin stem ik mij op u af. Ik voel wat er mag gebeuren en laat het kleed onder mijn  handen ontvouwen. In combinatie met uw wensen ontstaat de wade die u wilt. Er is een mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren aan het ontstaan van de wade door mee te creëren.

Stap 3: Afronding

De wade wordt altijd opgerold verpakt. Dus wordt een rol van 2.50 meter lang. Past wel in iedere auto. Opvouwen is geen optie omdat er vouwen zullen ontstaan die er niet meer uitgaan. Indien het niet uitkomt om de wade af te komen halen zal ik hem zelf af komen geven. 

Het viltproces van een lijkwade

Als je wol onder een microscoop bekijkt dan zie je allemaal kleine weerhaakjes. Deze gaan open staan door het warme water en nemen dit water op. Door deze besprenkeling van water met olijfzeep en het zachtjes bewegen van de wol zet je het vilt proces in gang. Losse wol wordt zo een vilten doek. De dikte en soepelheid wordt bepaald door de hoeveelheid lagen wol je gebruikt, de toegevoegde vezels en hoe lang je door vilt.