Beeldende begeleiding

Een beeld kan gevoelens en gedachten een plek geven.

Naast mijn werk als kunstenaar en het creëren van waden werk ik sinds 2013 in een hospice en heb daar ervaring kunnen opdoen met het begeleiden van mensen via beeldend werken. Ik merk dat woorden vaak niet meer toereikend zijn om te vertellen wat er allemaal gebeurt. Beeldende begeleiding wordt gebruikt als ondersteuning van het emotionele proces van het naderende levenseinde, bij rouw als woorden niet meer toereikend zijn. Het is een andere manier om te uiten wat er gebeurt. Om uw binnenwereld naar buiten te brengen. Bezig zijn met elkaar zonder moeten en zonder plan waarin u de regie hebt over wat we gaan doen. We laten het organisch ontvouwen. Voelen, gewoon doen en kleur brengen van datgene dat voor u betekenisvol is.

Het kan zijn dat u de keuze wilt maken om samen met familieleden zoals kinderen, kleinkinderen, broers, zussen of vrienden beeldend aan de gang te gaan als afscheid van het leven. Waardevolle tijd voor elkaar. Vieren wat er is. Samen bezig zijn. In liefde en dankbaarheid in verbinding zijn met elkaar. Herinneringen maken en achterlaten. Het kan ook iets zijn dat de familie later nog af kan maken.

In een intakegesprek ontmoeten we elkaar en kijken en voelen we wat uw verlangen is en met welke materialen we werken.

Dit kan onder andere zijn: wol en draad, verf, kralen, papier, stof, klei, hout, symbolen, stenen, potloden, krijt.

Intake gesprek:  €40,00
Beeldende begeleiding sessie:  €65,00 incl materialen
(reiskosten worden berekend afhankelijk van de afstand)

Beeldende begeleiding voorbeeld

Een vrouw wilde heel graag iets maken voor haar vriendin maar kon zelf haar handen niet meer bewegen. Samen met haar heb ik een fluwelen doosje gemaakt waar zij iets dierbaars in kon stoppen. Zij gaf gedetailleerde instructies en gebruikte mijn handen om het te maken. Zo kon ze iets eigens nalaten.

Met een vrouw die heel boos was op de situatie waar ze in zat heb ik geschilderd om deze boosheid uit haar lichaam op het doek aan te brengen. Ze kreeg meer zicht op haar proces waardoor er meer aanvaarding kwam en ze rustiger kon overgaan.

Ook heb ik gewerkt met iemand waarbij de gedachten over haar leven en wat ze nog wil met de laatste weken heel chaotisch aanwezig waren. We hebben samen een collage gemaakt van woorden en plaatjes uit tijdschriften die symbool stonden voor datgene wat er allemaal in het hoofd gebeurde. Ze kon er nu op afstand naar kijken en daardoor kon ze keuzes maken die haar rust gaven.

In een intakegesprek ontmoeten we elkaar en kijken en voelen we wat uw verlangen is en met welke materialen we werken. Dit kan onder andere zijn: wol en draad, verf, kralen, papier, stof, klei, hout, symbolen, stenen, potloden, krijt.